Az adatgyűjtő részletes leírása

08
Mar
2011
Posted by: admin  /   Category: Egyebek   /   No Comments

A Csepel Íjász és Hagyományőrző Egyesület Támogatói pénzekből, és saját tagjainak a munkájából, saját tagjának a tervei alapján létrehozott egy eredmény adatgyűjtő rendszert.

Ez az adatgyűjtő rendszer egy központi programból, és jelenleg 20 db adatgyűjtő készülékből áll, illetve a központi rádió adó-vevő egységből. A nevezési adatokat, (név, kategória, egyesület), és a pálya leíró adatait (távok/körök száma, sorozatok/célok száma, célonkénti/sorozatonkénti lövések száma, a megengedett találat fajták, stb.) a központi adatgyűjtő programban kell megadni. Ezeket az adatokat már a kétirányú rádiós kommunikáción keresztül tölti le a központi program az adatgyűjtő készülékekbe, amelyek ezután önállóan végzik az eredmények gyűjtését, saját memóriájukba. Ez egy FLASH EEPROM memória, ami energia ellátás nélkül is 40 évig képes megőrizni a benne tárolt adatokat.

Amikor egy-egy adatgyűjtő készülék elég közel kerül a központi rádió adóvevőhöz, ahhoz, hogy a kommunikációs kapcsolat létre jöhessen, (rádió-közelbe kerül) akkor az addig gyűjtött adatokat átadja a központi programnak.

Az adatgyűjtő készülékeken mindig elérhető szolgáltatás a pillanatnyi össz. eredmények megtekintése, célokhoz rendelhető rövid leírás, illetve terepen zajló versenyek esetében egy 256×256 képpontos térkép.

Ha a verseny teljes egésze rádió-közelben zajlik, akkor az eredmény adatgyűjtés annyira pillanatra kész, hogy a beírást követő 20 másodperccel legkésőbb kész a teljes rangsor a központi programban. Az adatgyűjtő készülékek ilyenkor is elvégzik a saját adattárolásukat. Ebben az esetben a rendszernek van egy plusz szolgáltatása is, az, hogy az adatgyűjtő készülékekbe a központi program visszaküldi a pillanatnyi helyezéseket is.

A rendszer támogatja a pályaversenyeket, (olimpiai kieséses fordulót is), terepen zajló: MÍSZ tradi, FITA, EAA, és nem hivatalos – szabadidő versenyeket egyaránt. (Az IFAA-t nem, a 10 feletti találat értékei miatt!)

Határ adatok: Adatgyűjtő készülékek maximális száma egy rendszerben: 254 db, versenyzők egy készülékben: 16 fő, tárolt lövések száma fejenként: 256, távok/körök száma legfeljebb: 4, célok száma távonként/körönként: max. 64, lövések száma célonként: max. 12, de a fejenkénti lövések száma a 256-ot nem haladhatja meg összesen. (A lövések száma célonként lehet különböző.) A készülék által ismert találat fajták (értékek): -10, -5, -3, M, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, X10, illetve ki nem lőtt nyíl. Az eredmények tárolásán kívül a készülék tárolja még az eredmény „történetét” is, azaz, ha egy beírt eredményt módosítunk, akkor az eredeti értéket még tárolja a készülék, és számolja a módosításokat. Minden egyes lövéshez két lövésnyi mélységű a történet tároló (nem csak az előző, de az az előtti eredmény is a memóriában marad, és csak a harmadik módosítás törli az első beírást).

Az eredmények védelmére szolgál, hogy minden már mentett eredmény módosítását jóvá kell hagyni (a frissen begépelt eredményeket még lehet jóváhagyás nélkül is módosítani, az elgépelés könnyen javítható). Ezen kívül megadható egy „bírói” jelszó, amit, ha definiálunk, akkor csak ennek megadása után lehet egy már mentett eredményt módosítani.

A központi program további szolgáltatásai: előnevezés, és nevezés elkülönítése. Konfigurálható automatikus lőállás beosztás készítése a nevezett versenyzőkből – terepen zajló, és pálya versenyekre (ez utóbbinál néhány szempontot nem ismer, ezért emberi ellenőrzésre szükség van, de a munka nagy részét elvégzi). Lőállás beosztásnál kötések definiálhatók versenyzők között – a szabadidős versenyeken nagyon fontos, hogy a családokat, baráti csoportokat ne bontsuk meg a lőállás beosztásnál – erre szolgálnak a kötések. A lőállás beosztást kézzel is meg lehet adni, vagy az automatikus beosztást módosítani lehet. A dokumentációs adatokkal előre kitöltött beíró lapok nyomtatása, a verseny után a gyűjtött adatokból eredményekkel kitöltött beíró lapok nyomtatása. Csapatok definiálása, és csapat eredmények és rangsorok számítása, nyomtatása. Hozott eredmények definiálása verseny sorozatok kezelésére. Rangsorok készítése (nyomtatása) távonkénti/körönkénti, összesített eredmény, illetve napi+hozott eredmény alapján. Tetszőlegesen szerkeszthető oklevelek készítése (nyomtatása) a rangsorok alapján, az okleveleket kitölti az eredményekkel és nevezési adatokkal. (Egyelőre csak egyéni okleveleket kezel, csapatot nem.)

Herczeg Zsolt
fejlesztőmérnök
elnök
CSIHE

{phocadownload view=file|id=41|target=s}

Author Avatar

About the Author

No Comments